Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Cytrynowe babeczki z makiem! (wegańskie i fit)

anetachwiej

Cytrynowe babeczki z makiem to pyszne i zdrowe muffiny, które przygotowuje się w błyskawicznym tempie.

Babeczki są wegańskie, zawierają tylko zdrowe składniki i smakują wyśmienicie, dlatego warto pokusić się o ich wypróbowanie! :-)

IMG_20190212_144646

IMG_20190212_145237

Składniki na 12 babeczek:

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (można zastąpić pszenną)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/2 szklanki cukru brązowego (można zastąpić ksylitolem)

2 łyżki maku niebieskiego

1/3 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki soku jabłkowego

ok. 125g musu z jabłek (tym razem poszłam na łatwiznę i użyłam jednego słoiczka z musem jabłkowym dla dzieci ;-))

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego

 

Wykonanie:

W jednej misce mieszam składniki suche, w drugiej misce łącze ze sobą składniki mokre. Wymieszane składanki mokre wlewam do suchych i całość mieszam dokładnie (ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników) łyżką drewnianą.

Ciasto przelewam do formy na muffiny (u mnie silikonowa) i piekę ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Smacznego :-)

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci