Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Ciasteczka cynamonowe z masłem orzechowym!

anetachwiej

Ciasteczka cynamonowe z masłem orzechowym to szybkie i smaczne ciastka, którymi możemy zajadać się nie tylko  na co dzień, ale również mogą one gościć na świątecznym stole.

Ciasteczka bardzo przypominają pierniczki. Wystarczy tylko zamiast cynamonu dodać przyprawę do piernika i świąteczne pierniczki gotowe! Szybkie, proste i pyszne! Ciasteczka są delikatnie kruche z zewnątrz i miękkie w środku.

Ciastka te zdecydowanie należą do tych fit, są zdrowe, pożywne a do tego świetnie smakują.

 100_88001

100_8801

100_8791

100_8796

100_8792

 

Składniki na 1 blachę ciasteczek:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 1/3 szklani ksylitolu lub cukru brązowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego lub 1/4 kostki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu / można dodać przyprawę do piernika
  • 2 łyżki masła orzechowego 100%
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek napoju roślinnego lub mleka

Wykonanie:

Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia i solą. Olej kokosowy lub masło wcieramy w suche składniki, następnie dodajemy masło orzechowe i wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie i kruszy się dodajemy kilka łyżek napoju roślinnego lub mleka i ponownie zagniatamy ciasto.

Ciasto chłodzimy w lodówce ok 30 minut, po tym czasie ciasto wykładamy na stolnice, wcześniej oprószoną mąką, cienko rozwałkujemy i wykrawamy ciasteczka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, bez termoobiegu i pieczemy przez ok. 10 minut (najlepiej ciastka kontrolować, powinny być lekko rumiane).

Ciasteczka bardzo dobrze się przechowują. Po ostygnięciu należy je przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika,

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci