Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Dyniowe babeczki, czekoladowo-kokosowe z korzenną nutką! (wegańskie)

anetachwiej

Dyniowe babeczki, czekoladowo-kokosowe to pyszne i zdrowe muffiny, które idealnie smakują o takiej porze jak teraz - jesienią! Pięknie pachną przyprawami korzennymi i smakują obłędnie.

Babeczki zawierają tylko zdrowe i fit składniki dlatego zdecydowanie warto pokusić się o ich przygotowanie, bo bez wyrzutów sumienia można pozwolić sobie na więcej, niż jedną, taką czekoladową babeczkę.

Idealne do kawy lub herbaty!

100_7636

100_7633

Składniki na ok. 12 muffinek:

2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

1/2 szklanki cukru brązowego (można zastąpić ksylitolem)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do piernika (jeśli nie mamy można użyć tylko cynamon)

1 szklanka wiórek kokosowych

szczypta soli

 1 szklanka mleka roślinnego (dałam sojowe (bio))

1/3 szklanki oleju lnianego, nierafinowanego (można użyć oliwy z oliwek)

1 niepełna szklanka puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)

2 łyżki nasion chia

3 łyżki wrzątku

1 tabliczka gorzkiej czekolady (użyłam czekoladę z 70% kakao)

Wykonanie:

Najlepiej rozpocząć od przygotowania puree z dyni (ja już miałam gotowe, zrobione kilka dni wcześniej i zamrożone).

1. Dynię myjemy (hokkaido nie wymaga obierania), przecinamy na pół, wydrążamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 minut (do miękkości dyni) następnie upieczoną dynię blendujemy na mus.

2. W jednej misce łączymy przesianą mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier, przyprawę do piernika, wiórki, sól, mieszamy.

3. W drugiej misce mieszamy olej, puree z dyni, mleko roślinne i zaparzone nasiona chia. (Chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do zaparzenia).

4. Składniki mokre przelewamy do suchych, wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników, grudki mogą zostać w cieście). Do ciasta dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kosteczkę, mieszamy. Ciasto przekładamy do formy na muffiny (użyłam silikonowej) i pieczemy ok. 30 minut w 185 stopniach (grzanie góra - dół).

 

 

 

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci