Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Jabłkowo-cynamonowe muffiny z kruszonką! (wegańskie)

anetachwiej

Jabłkowo-cynamonowe muffiny z kruszonką to pięknie pachnące, pyszne i zdrowe babeczki, którym nie sposób się oprzeć... ;-)

Muffiny zawierają same zdrowe składniki takie jak oliwę z oliwek, nasiona chia, banany, sok jabłkowy, mąkę orkiszową no i oczywiście mnóstwo słodkich jabłek, które w połączeniu z cynamonem smakują wyśmienicie!

Babeczki posypałyśmy chrupiącą kruszonką, dzięki której smakują jeszcze lepiej!

100_7029

100_7021

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1/2 szklanki cukru trzcinowego (w zdrowszej wersji możemy użyć cukru kokosowego)

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1 szklanka soku jabłkowego 100%

2 łyżki nasion chia + 3 łyżki wrzątku

2 banany

2 małe jabłka

Kruszonka:

3 łyżki mąki orkiszowej

3 łyżki cukru brązowego

1/4 kostki masła min. 82% (w wersji wegańskiej masło należy zastąpić olejem kokosowym - ok. 2 łyżki oleju w postaci stałej)

Wykonanie:

Kruszonka:

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą, najlepiej dłonią, do momentu, aż powstaną drobne, sypkie grudki. Kruszonkę chowamy na parę minut do lodówki.

Ciasto:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem, sodą i cukrem.

Nasiona chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut do zaparzenia.

Banany rozgniatamy widelcem na papkę.

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub trójkąciki.

Oliwę mieszamy z sokiem, zaparzonymi nasionami chia i rozgniecionymi bananami.

Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy dokładnie, ale krótko.

Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i ponownie całość delikatnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek na muffiny (u mnie silikonowe), posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok 30 minut. (Kruszonka powinna się ładnie zarumienić)

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci