Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Ciasto drożdżowe z morelami i nutą kurkumy pod cynamonową kruszonką! (wegańskie)

anetachwiej

Ciasto drożdżowe z morelami i nutą kurkumy pod cynamonową kruszonką to szybkie w przygotowaniu i smaczne ciasto, które zdecydowanie umili Wasz dzień ;-).

Idealne do porannej kawy!

100_65421

100_6549

Składnik na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

1 saszetka suchych drożdży 7g

1 szklanka mleka roślinnego

1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego

szczypta soli

płaska łyżeczka kurkumy

dojrzałe morele

Składniki na kruszonkę:

100g mąki

50g masła

50g cukru

szczypta cynamonu

 

Wykonanie:

Morele myjemy, dzielimy na połówki i usuwamy pestki.

Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi, tak by powstały grudki ciasta.

Ciasto:

Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami, solą i kurkumą. Do mleka dodajemy cukier i ciągle mieszając lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia się cukru.

Mokre składniki przelewamy do suchych i wyrabiamy ciasto przez ok 7-10 minut. Na początku ciasto jest lepkie, ale z czasem odchodzi od rąk.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski, szczelnie zaklejamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do formy (ok. 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto układamy połówki moreli (skórką do ciasta)

Owoce posypujemy kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut do zrumienienia ciasta.

Smacznego! :-)

 Przepis pochodzi z bloga Weganon a przeze mnie został odrobinę zmodyfikowany!

 

 

 

 

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • doswiadczajpl

    Koniecznie muszę je spróbować!

  • anetachwiej

    zdecydowanie polecam! :-)

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci