Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Placuszki z kaszy manny z nasionami chia! (wegańskie)

anetachwiej

Placuszki z kaszy manny to świetny pomysł na idealne, lekkie, zdrowe i pyszne śniadanie.

Placuszki są bardzo proste w wykonaniu, zawierają zaledwie kilka zdrowych składników, które należy wrzucić do pojemnika blendera a następnie zmiksować i usmażyć.

Placuszki smakują wyśmienicie na ciepło a także na zimno.

Moje placuszki podałam z najprostszym sosem truskawkowym i truskawkami, ale można podać je także z ulubioną konfiturą, cukrem pudrem albo syropem klonowym, lub zajadać same bez dodatków, bo takie też są pyszne! ;-)

 

100_6340

100_6351

100_63481

100_6346

100_6347

Składniki:

1/2 szklanki kaszy manny błyskawicznej

1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsiane, ale może być każde inne, a w wersji niewegańskiej można użyć mleko krowie)

1/2 szklanki wody gazowanej (jeśli nie mamy wody gazowanej, należy zastąpić ją mlekiem)

1 banan

1 łyżka nasion chia/ można zastąpić siemieniem lnianym mielonym

3 łyżki wrzątku

2 łyżki oliwy z oliwek

½ łyżeczki sody

1 łyżka soku z cytryny / lub 1 łyżka octu winnego jabłkowego lub octu z białego wina

1 łyżeczka masła klarowanego (do natłuszczenia patelni)

Wykonanie:

Nasiona chia zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut do zaparzenia.

Do pojemnika blendera wrzucamy kaszę, wlewamy mleko, wodę, dodajemy banana, zaparzone nasiona chia, sodę, sok z cytryny, oliwę i całość i dokładnie blendujemy (użyłam blender ręczny, ale można to zrobić także w pojemniku blendera z ostrzem w kształcie litery S).

Zmiksowane ciasto odstawiamy na ok. 10-15 minut, a następnie smażymy placuszki.

Na patelnię wrzucamy masło klarowane.

Następnie, na rozgrzaną patelnię wlewamy ciasto - na jednego placuszka dawałam 1 sporą łyżkę ciasta. Placuszki smażymy na średnim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone placuszki polewamy sosem truskawkowym (zmiksowane lub rozgniecione widelcem truskawki) i obkładami owocami.

W zależności od preferencji smakowych, sos truskawkowy można dodatkowo osłodzić miodem lub syropem klonowym.

Placuszki świetnie smakują również podane z bananem i masłem orzechowym, polane roztopioną, gorzką czekoladą, pychaaa! ;-)

 

Smacznego !

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci