Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Orkiszowe, mocno czekoladowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady! (a'la browni)

anetachwiej

Orkiszowe, czekoladowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady to pyszne, mocno czekoladowe ciacha, skierowane przede wszystkim dla wszystkich miłośników czekolady, zwłaszcza tej wytrawnej, z wysoką zawartością kakao.

Ciasteczka przypominają swą strukturą ciasteczka browni, są delikatnie chrupiące z zewnątrz i bardziej miękkie w środku. Kawałki gorzkiej czekolady, która w ciastkach delikatnie się rozpuściła, pozostając jednak nadal chrupiąca, nadają ciasteczkom jeszcze lepszego, czekoladowe smaku. Ciastka smakują przepysznie i rozpływają się w ustach, idealne do popołudniowej kawusi ... ;-)

 

100_6499

100_6496

100_65131

 

Składniki na ok 9 średnich ciastek:

1 kubek mąki orkiszowej jasnej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/4 kubka roztopionego masła klarowanego

1/4 kubka syropu klonowego

4 łyżki dowolnego mleka roślinnego (użyłam sojowe)/ można zastąpić wodą

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

czekolada gorzka 4-5 większe kostki typu Lindt

 

Wykonanie:

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do wymieszanych składników suchych wlać roztopione masło, syrop klonowy, mleko, ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i zagnieść (najlepiej dłońmi) w ciasto. Na koniec dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę i ponownie wymieszać.

Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać dłońmi i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy pomiędzy ciastkami.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 10 minut.

Smacznego! :-)

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci