Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Czekoladowe ciasto z truskawkami! (wegańskie)

anetachwiej

Czekoladowe ciasto z truskawkami to istne niebo w gębie. Jest to najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory robiłam i w dodatku najłatwiejsze.

 Czekolada i truskawki stanowią znakomite połączenie a ciasto, w którym główną rolę zajmują te dwa składniki jest po prostu obłędne i smakuje wyśmienicie.

Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, zrobicie go bez użycia miksera, blendera i innych kuchennych narzędzi.

Ciasto jest wegańskie, zdrowe, mocno czekoladowe, wilgotne, swą konsystencją bardzo zbliżone do ciasta browni, jednak bardziej lekkie i puszyste.

 Czekoladowe ciasto z truskawkami przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom czekolady, zwłaszcza tej gorzkiej, wytrawnej.

100_6270

100_6266

100_62761

Składniki:

 1,5 kubka mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

½ kubka cukru brązowego

3 łyżki kakao

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1/3 kubka oliwy z oliwek

1 spora łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

1 kubek  zimnej wody

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

truskawki

 Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem i sodą.

Oliwę, ocet i wodę mieszamy i wlewamy do składników suchych.

Całość mieszamy, dokładnie, ale krótko i delikatnie, tylko do połączenia się składników.

Ciasto wlewamy do formy (u mnie silikonowa), na wierzch układamy owoce i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach (grzanie góra dół).

 

Przepis pochodzi z bloga OSTRA NA SŁODKO a przeze mnie został lekko zmodyfikowany.

 

Smacznego!

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci