Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Jogurtowe ciasto z rabarbarem na siemieniu lnianym i oliwie z oliwek!

anetachwiej

Jogurtowe ciasto z rabarbarem na siemieniu lnianym i oliwie z oliwek to pyszny i zdrowy deser, który z pewnością przypadnie do gustu tym wszystkim, którzy lubią proste i smaczne ciasta z sezonowymi owocami i warzywami.

Rabarbar pojawił się już na sklepowych półkach, więc postanowiłam zrobić szybkie ciasto właśnie z tym warzywem, które idealnie sprawdza się w wypiekach. Słodkie ciasto z lekko kwaskowatą nutą rabarbaru świetnie pasuje do kawy lub herbaty.

100_6156

100_6158

100_6160

100_6161

100_6178

100_6170

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z orkiszową jasną)

1/2 szklanki cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

2 łyżki siemienia lnianego mielonego

6 łyżek wrzątku

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki wody

200 g jogurtu naturalnego (użyłam typ grecki)

3 łodygi rabarbaru

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek i sodę, wszystko dokładnie mieszamy.

Siemię lniane zaparzamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 5 minut

Oliwę łączymy z jogurtem i wodą. Następnie dodajemy zaparzone siemię lniane i wszystko razem mieszamy (najlepiej trzepaczką). Jeśli siemię nie chce dobrze się rozmieszać i tworzą się grudki, można wszystkie mokre składniki  (oliwę, jogurt, wodę i zaparzone siemię lniane) zmiksować blenderem. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych i całość delikatnie krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników), następnie dodajemy drobno pokrojony rabarbar i całość jeszcze raz mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, lub silikonowej wcześniej lekko wysmarowanej oliwą z oliwek. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 185 stopniach (do suchego patyczka). Podajemy posypane cukrem pudrem.

Smacznego :-)

 

 

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci