Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Szarlotka sypana!

anetachwiej

Szarlotka sypana to ciasto dziecinnie proste, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Szarlotka ta smakuje rewelacyjnie, zawiera dużą ilość jabłek i obłędnie pachnie cynamonem.

Szarlotka ta składa się zaledwie z kilku składników takich jak mąka, kasza manna, cukier, jabłka i masło, które razem tworzą pyszne, domowe ciacho, idealne do kawy lub herbaty.

 

100_5732

100_5739

100_5740

100_5725

100_5703

Składniki na blachę o wymiarach 25x35 cm:

1,5 kg jabłek

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

3/4 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

cynamon

szczypta soli

150g masła + do wysmarowania formy

Wykonanie:

Masło trzymamy w lodówce, można je nawet schować na parę chwil do zamrażalki, aby łatwiej było je ścierać na tarce.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który obficie smarujemy masłem.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach , mieszamy z ekstraktem waniliowym.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kaszę, cukier, sól, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

Suche składniki dzielimy na 3 części (ja robię to w trzech szklankach).

Na dno blachy, wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem wsypujemy pierwszą część suchych składników, na nią wykładamy połowę startych jabłek (ważne jest, by owoców nie uklepywać a luźno układać. Jabłka posypujemy cynamonem.

Na jabłka rozsypujemy równomiernie drugą część suchej mieszanki, na nią wykładamy pozostałą część jabłek, jabłka ponownie posypujemy cynamonem (ilość zależy od naszych preferencji, jak mocno cynamonowy posmak ciasta chcemy uzyskać, ja cynamonu sobie nie żałowałam ;-) ).

Na jabłka rozsypujemy ostatnią, trzecią część suchej mieszanki.

Na koniec, na wierzch ciasta ścieramy masło na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozkładamy je na powierzchni suchych produktów.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 1 h (grzanie góra-dół), ciasto ma być ładnie przyrumienione.

Szarlotkę kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto najlepiej smakuje w pierwszy dzień, gdyż jego wierzch jest przyjemnie chrupiący, następnego dnia mięknie, ale ciasto jest nadal bardzo smaczne.

Smacznego! :-)

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci