Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Wegańskie muffiny na bananach i siemieniu lnianym nadziane konfiturą z dzikiej róży i jabłka!

anetachwiej

Wegańskie muffiny na bananach i siemieniu lnianym nadziane konfiturą z dzikiej róży i jabłka to zdrowa i niezwykle smaczna propozycja na coś słodkiego do kawy lub herbaty.

Muffinki te mogą również stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia, można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na spacer! Smakują zawsze i wszędzie... ;-)!

Te babeczki są wegańskie, zawierają mleko roślinne, banany oraz zdrowe tłuszcze w postaci oliwy z oliwek i siemienia lnianego. Muffiny wypełniłyśmy 100% konfiturą z dzikiej róży i jabłka, która stanowi cudowne dopełnienie smaku babeczek...

Muffiny z tego przepisu wychodzą puszyste, mięciutkie i rozpływają się w ustach...

 100_5592

100_5590

100_5599

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (lub pół na pół z orkiszową jasną)

1/2 szklanki cukru brązowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki oliwy z oliwek

1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowe)

2 banany

2 łyżki siemienia lnianego mielonego

6 łyżek wrzątku

słoiczek konfitury z dzikiej róży i jabłka lub innej (u mnie Łowicz 100% dzika róża i jabłko)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do jednej miski, dodajemy cukier, proszek, sodę, wszystko mieszamy. W drugiej misce łączymy oliwę, mleko, rozgniecione na papkę banany. Siemię lniane zalewamy 6 łyżami wrzątku, mieszamy i odstawiamy do zaparzenia na 5 minut. Po tym czasie dodajemy zaparzone siemię do składników mokrych, mieszamy.

Składniki mokre przelewamy do suchych i wszystko razem delikatnie mieszamy, ale niezbyt długo, tylko do połączenia się składników.

Powstałe ciasto nakładamy do foremek na muffiny: 1 łyżkę ciasta, na to kładziemy po 1 łyżeczce konfitury i nadzienie przykrywamy kolejną łyżą ciasta.

Muffiny pieczemy ok 30 minut (do suchego patyczka) w 185 stopniach.

Smacznego :-)

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci