Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Maślane ciasteczka z cukrem! (ekspresowe, 3 składnikowe!)

anetachwiej

Maślane ciasteczka z cukrem to jedne z najlepszych i najłatwiejszych ciastek, jakie do tej pory piekłam. Ciastka smakują przepysznie. Są delikatnie kruche na zewnątrz i bardziej miękkie w środku, mają cudowny, maślany smak i rozpływają się w ustach.

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne na słodko" i został przeze mnie lekko zmodyfikowany.

100_5540

100_5529

100_5527

100_5538

Składniki na ok. 18 ciasteczek:

160g mąki pszennej

120 g masła

50 g cukru brązowego + cukier brązowy do obtaczania ciastek

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

Piekarnik należy nagrzać do 190 stopni.

Przesianą mąkę, masło, cukier i ekstrakt waniliowy zagnieść dłonią w miękkie, kruche ciasto.

Z ciasta uformować niewielkie kuleczki (mniejsze od orzecha włoskiego, ale odrobinę większe od orzecha laskowego).

Każdą kulkę obtoczyć w w cukrze brązowym i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między kulkami należy zachować odstęp, ponieważ ciasteczka odrobinę urosną.

Każdą kulkę delikatnie spłaszczyć przy pomocy łyżki stołowej.

Piec w temperaturze 190 stopni przez ok 10 - 13 minut. (Ciasteczka powinny być jasne, delikatnie złote, nie brązowe). Tuż po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, a po chwili twardnieją i stają się kruche.

Ciasteczka studzimy na blaszce, na której się piekły, ale poza piekarnikiem, po ostygnięciu i lekkim stwardnieniu ściągamy ciastka blaszki. Ciasteczka przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.

Smacznego :-)

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci