Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Orientalny kurczak z warzywami! (błyskawiczny)

anetachwiej

Orientalny kurczak z warzywami to pyszne, oryginalne w smaku, azjatyckie danie, które jesteśmy w stanie przygotować dosłownie w pół godziny!

Do przygotowania tej potrawy użyłam mieszanki "warzyw na patelnię z przyprawą orientalną", która idealnie komponuje się z kurczakiem. Potrawa jest lekko pikantna, bardzo warzywna i różnorodna w smaku, ponieważ zawiera ogrom różnych warzyw i przypraw, od słodkich i delikatnych, po ostre i pikantne, które razem tworzą idealną całość!

Gotową mieszankę warzyw wzbogaciłam jedynie o cebulę i czosnek, które dodatkowo podkreśliły smak mojego dania.

Korzystanie z mrożonek zdecydowanie ułatwia i przyśpiesza przygotowywanie obiadów i innych dań. Ja osobiście bardzo często używam mrożonych warzyw i owoców (szczególnie zimą), dzięki temu jestem w stanie przygotować posiłek w znacznie krótszym czasie, aniżeli miałabym myć, obierać, siekać i kroić warzywa świeże, niezamrożone, które de facto nie mają więcej witamin i wartości od tych zamrożonych.

Proces mrożenia pozwala na zachowanie wszystkich wartości odżywczych warzyw i owoców. Zimą zdecydowanie lepiej wybierać mrożonki niż owoce czy warzywa świeże, na które obecnie nie ma sezonu, są one zdrowsze i zawierają więcej wartości odżywczych, niż te świeże naszpikowane chemią, na które sezon dawno przeminął...

100_5385

100_5409

100_5389

100_5387

Składniki na ok. 4-6 porcji:

1 podwójny filet z kurczaka

1 mieszanka warzyw na patelnię z przyprawą orientalną

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

przyprawa do kurczaka "złocista"

tymianek suszony

sól, pieprz

 oliwa z oliwek

Wykonanie:

Mięso płuczemy, kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, tymiankiem, polewamy obficie oliwą z oliwek, mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Gdy mięso jest już obsmażone, ale nadal surowe w środku wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, lub w kostkę, mieszamy, po ok. 5 minutach dorzucamy drobno posiekany czosnek. Zmniejszamy grzanie, wszystko razem mieszamy i nadal smażymy (najlepiej pod przykryciem) do miękkości mięsa ok. 20-30 minut.

 Gdy mięso jest już miękkie i kruche dodajemy mrożone warzywa, przyprawę orientalną, mieszamy i całość jeszcze smażymy przez ok. 10-15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem, makaronem ryżowym lub zwykłym albo bez dodatków.

Smacznego! :-)

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci