Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Kokosowe płatki ryżowe z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem!

anetachwiej

Kokosowe płatki ryżowe na mleku kokosowym z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem to lekkie, pożywne, zdrowe i pyszne śniadanie!

Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut a smakuje wyśmienicie.

Ja zrobiłam płatki dodając pół szklanki mleka kokosowego i pół szklanki wody, ale jeśli ktoś woli bardziej mleczne można użyć tylko mleka. Mleko kokosowe można również zastąpić zwykłym krowim.

100_52201

100_52181

100_52331

100_52242

100_52281

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu)

1/2 szklanki wody

3 łyżki płatków ryżowych błyskawicznych

1 łyżka wiórków kokosowych

1/2 jabłka

1 garść rodzynek

cynamon

syrop klonowy/miód/inne ulubione słodzidło

wiórki kokosowe do dekoracji

Wykonanie:

Do rondelka wlewam mleko, wodę, wsypuję płatki. Całość ciągle mieszając doprowadzam do wrzenia, po czym zmniejszam ogień do minimum i gotuję płatki pod przykryciem ok 3 minut. Po tym czasie wyłączam grzanie, dodaję wiórki kokosowe i mieszam. Płatki najlepiej smakują  jak jeszcze ok 5-10 minut postoją sobie na kuchence pod przykryciem, wtedy dodatkowo napęcznieją a wiórki kokosowe zmiękną.

Po tym czasie przekładam płatki do miseczki, dodaję jabłko pokrojone w drobne trójkąciki, rodzynki sparzone wrzątkiem, całość posypuję wiórkami kokosowymi (1 łyżeczka) i oprószam cynamonem. Płatki można dodatkowo posłodzić. Ja polałam je łyżą syropu klonowego, ale równie dobrze sprawdzi się miód lub syrop z agawy.

Smacznego :-)

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci