Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Budyniowe ciasto na krakersach, à la napoleonka! (bez pieczenia)

anetachwiej

Ciasto na krakersach, à la napoleonka to przepyszny, bardzo prosty deser, który przygotujemy w błyskawicznym tempie.

Połączenie słodkiego, budyniowego kremu i lekko słonawych krakersów współgra ze sobą idealnie i tworzy wyśmienity duet!

Idealne ciacho do kawy lub herbaty! :-)

100_5434

 

100_5445

100_5448

100_5451

Składniki na dużą blachę:

2 opakowania krakersów

1 litr mleka

100g masła

3/4 szklanki cukru brązowego

1 szklanka mąki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 budyń waniliowy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy krakersy, jeden obok drugiego.

Do miski wsypujemy obie mąki i budyń, zalewamy częścią mleka i dokładnie mieszamy trzepaczką, aby nie było grudek.

Pozostałą część mleka zagotowujemy z cukrem, masłem i ekstraktem waniliowym.

Kiedy mleko zacznie się gotować, zestawiamy je z ognia, wlewamy masę mączną, bardzo szybko i dynamicznie mieszamy a potem jeszcze chwilkę całość gotujemy, ciągle mieszając.

Gorącą masę wylewamy na krakersy, równo rozprowadzamy i od razu przykrywamy wierzchnią warstwą ciastek.

Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi lub cukrem pudrem.

Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie umieszczamy w lodówce, aby stężało. Tam też ciasto przechowujemy.

 

Smacznego! :-)

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci