Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Jogurtowe ciasto ze śliwkami!

anetachwiej

Jogurtowe ciasto ze śliwkami należy do moich ulubionych. Ciasto przygotowuje się ekspresowo, nie wymaga użycia miksera, można je zaliczyć do ciast fit, ponieważ w większości składa się ze zdrowych składników. Ciasto jogurtowe jest przepyszne nawet bez dodatków, a w towarzystwie ulubionych (najlepiej sezonowych) owoców smakuje wyśmienicie.

 

100_4348

100_4364

100_43391

Składniki na formę średnicy ok 25 cm:

2 i 1/2 szklanki mąki

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu (lub więcej, jeśli lubimy słodsze wypieki)

2 większe jajka (najlepiej swojskie)

1/2 szklanki oliwy z oliwek

2 kubeczki jogurtu naturalnego (ok 300g)

sok z połówki cytryny

sezonowe owoce (u mnie śliwki węgierki)

cukier puder do podania.

Wykonanie:

W jednej misce mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej łączymy ze sobą oliwę, jogurt, roztrzepane jajka i sok z cytryny. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, grudki powinny pozostać w cieście, nie należy ich na siłę rozcierać. Zbyt dokładne i długie mieszanie ciasta spowoduje, że wyjdzie ono ciężkie i zbite.

Ciasto przekładamy do formy (u mnie silikonowa) i pieczemy ok 50-55 minut, do suchego patyczka w 180 stopniach (grzanie góra-dół).

Smacznego :-)

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci