Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Pasta z czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli z siemieniem lnianym!

anetachwiej

Pasta z czerwonej soczewicy i czerwonej fasoli z siemieniem lnianym to świetny sposób na urozmaicenie swoich kanapek. Pasta świetnie smakuje na pieczywie sama, posypana jedynie natką pietruszki czy koperkiem, ale również może tworzyć bazę kanapki, gdyż wspaniale komponuje się z innymi dodatkami takimi jak żółty ser, rukola, ogórek kiszony czy pomidor.

Pasta jest niezwykle pożywna i pełna wartości odżywczych, stanowi bogate źródło białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego.

100_3763

100_3767

100_3776

100_3775

Składniki na słoiczek (450 ml) pasty:

pół szklanki suchej soczewicy

1 puszka czerwonej fasoli

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

6 suszonych pomidorów z zalewy

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej

1/3 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

sól, pieprz czarny gruboziarnisty do smaku

1 łyżeczka tymianku

masło klarowane (do zeszklenia cebuli i czosnku)

Wykonanie:

Soczewicę dokładnie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła soczewicę), zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości soczewicy ok 15-20 minut. Soczewica w tym czasie powinna wchłonąć prawie całą wodę.

Cebule kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i chwilkę szklimy na maśle klarowanym, czosnek również drobno siekamy i dodajemy do cebuli, wszystko razem jeszcze chwilkę smażymy.

Ugotowaną soczewicę (wraz z resztką wody, w której się gotowała) przekładamy do blendera , dodajemy fasolę, zeszkloną cebulę i czosnek, pomidory suszone, przyprawy, zioła i wszystko blendujemy na gładką pastę. Na koniec, do zmiksowanej pasty dodajemy siemię i dokładnie mieszamy łyżką. Pastę podajemy schłodzoną i przechowujemy do kilku dni w lodówce.

Smacznego :-)

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci