Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Fit domowa chałwa z żurawiną i pistacjami!

anetachwiej

Uwielbiam chałwę! Mogłabym ją jeść bez opamiętania! ;-)

Ten pyszny smakołyk niestety nie należy do najzdrowszych. Kupna chałwa napakowana jest cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym a także niezdrowymi tłuszczami trans, czyli utwardzonymi olejami roślinnymi, które są szkodliwe dla naszego zdrowia, a masa sezamowa nie stanowi nawet 50 % chałwy.

Postanowiłam zrobić pyszną i zdrową chałwę w warunkach domowych. Szukałam różnych przepisów i w końcu znalazłam ten, który najbardziej przypadł mi do gustu. Chałwa składa się tylko z 3 składników + dodatki, które można dodać lub nie.

Smak mojej domowej chałwy naprawdę mnie zachwycił! Wyszła słodka, delikatna, rozpływająca się w ustach, o miękkiej, kremowej konsystencji. Poza tym jest sycąca i szybka w przygotowaniu.

Kupna chałwa posiada zazwyczaj specyficzną strukturę włókienek, ale wydaje mi się, że w domowych warunkach nie jest możliwe otrzymać taką chałwę, bynajmniej ja nie mam zielonego pojęcia jak należałoby to zrobić.

W każdym bądź razie, moja chałwa smakuje wyśmienicie i mogę stanowczo powiedzieć, że bije na głowę wszystkie kupne wersje chałwy :-).

100_3862

100_3876

100_3866

100_3880

100_3888

100_3860

100_3867

100_3869

Składniki:

200g sezamu

70-100g syropu klonowego (w zależności jak słodką chałwę lubicie, ja dałam ok 80g)

50g oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)

1 garść suszonej żurawiny (wcześniej sparzonej wrzątkiem)

1 garść orzeszków pistacjowych

Dodatki:

ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, suszone owoce, kakao)

Wykonanie:

Sezam, syrop klonowy i olej kokosowy umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, aż powstanie klejąca i dość jednolita konsystencja.Nie można miksować za długo, aby masa nie była zbyt lejąca. Masa powinna być zwarta i łatwa do modelowania.

Do zblendowanej masy dodajemy suszoną żurawiną, i orzeszki pistacjowe, mieszamy.

Gotową masę przekładam do silikonowej formy (jak na keks) o wymiarach ok. 10x20, dokładnie uklepujemy i wygładzamy. Foremkę z chałwą umieszczamy na kilka godzin w zamrażalce, aby stężała. Po tym czasie wyjmujemy chałwę z zamrażalnika, wyciągamy ją z formy, kroimy w prostokąty, w kształcie batoników i przechowujemy w lodówce.

Przepis pochodzi z bloga http://savoryorsweet.pl/

Smacznego :-).

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci