Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Ryżowa sałatka z makrelą!

anetachwiej

Ryżowa sałatka z makrelą to szybki i smaczny pomysł na kolację, drugie śniadanie lub po prostu zwyczajną przekąskę w ciągu dnia.

Sałatkę robi się bardzo szybko, jest pyszna, pożywna, zdrowa i raczej należy do sałatek typu fit ;-).

100_3788

100_3794

Składniki na ok 3-4 porcje:

1 woreczek ryżu (użyłam jaśminowy, ale może być również inny)

1 puszka makreli (może być w oleju, ale ja skorzystałam z lżejszej wersji i dodałam makrelę w wodzie z solą morską)/ Makrelę można z powodzeniem zastąpić tuńczykiem.

1 mała puszka kukurydzy

1 średnia cebula

2 średnie ogórki kiszone

5 łyżek jogurtu naturalnego

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki

Wykonanie:

Ryż wysypujemy z torebki, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą lub w naczyniu, tyle razy wymieniając wodę, aż będzie klarowna.

Wypłukany ryż przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą w proporcji 2 do 1 (2 porcje wody do 1 porcji ryżu), solimy i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.

Ryż można również ugotować w woreczku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale ja osobiście wolę ryż ugotowany bez folii.

Ugotowany i lekko przestudzony ryż przekładamy do większej miski, dodajemy makrelę, kukurydzę, pokrojoną w talarki lub półksiężyce cebulę, pokrojone w drobną kosteczkę ogórki, dodajemy jogurt, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.

Porcję sałatki przekładamy na talerz, posypujemy natką i podajemy!

Smacznego :-)

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci