Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Batoniki muesli!

anetachwiej

Batoniki muesli są porządną dawką energii na cały dzień, świetnie sprawdzają się jako przekąska w momencie, gdy poczujemy głód, np. w pracy, w szkole, na spacerze lub po prostu jako deser do kawy czy herbaty! 

Robi się je błyskawicznie, a smakują wyśmienicie!

Batoniki te nie zwierają ani mąki, ani cukru, są bardzo zdrowe i fit. Smakują każdemu i znikają w ekspresowym tempie, dlatego warto zrobić od razu podwójną porcję tych pyszności :-)

Przepis pochodzi z bloga "Zabawa w gotowanie", a przeze mnie został tylko odrobinę zmodyfikowany :-).

100_2327

100_2320

100_2321

100_2324

100_2330

Składniki na 8 batoników:

5 łyżek płatków owsianych górskich

5 łyżek płatków komosy ryżowej

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki ziaren sezamu

2 łyżki migdałów

3 łyżki suszonej żurawiny

1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe)

2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego (dałam syrop)

Wykonanie:

Płatki owsiane, płatki komosy, słonecznik, sezam i migdały prażymy chwilkę na suchej patelni. Wrzucamy wszystko do blendera, dodajemy żurawinę (wcześniej sparzoną wrzątkiem) i wszystko chwilę blendujemy, ale niezbyt dokładnie. Zmiksowane składniki przekładamy do miski, dodajemy mleko roślinne, syrop klonowy, wszystko dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do podłużnej foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie równamy powierzchnię. Pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu kroimy na batoniki i zajadamy ze smakiem :-)!

Gotowe!

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci