Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Pomarańczowa owsianka z kokosem, żurawiną i migdałami!

anetachwiej

Owsianka to moje ulubione śniadanie. Dziś przygotowałam ją w całkiem nowej odsłonie, zamiast mleka użyłam soku pomarańczowego. Ta owsianka przypomniała mi swym smakiem Święta Bożego Narodzenia, które dopiero co obchodziliśmy, cudny zapach soczystej pomarańczy uczynił zwykłą owsiankę niezwykłym śniadaniowym daniem, nawet nie spodziewałam się takiego efektu ;-)!

Owsiankę wzbogaciłam o dodatek suszonej żurawiny, wiórków kokosowych, które według mnie świetnie komponują się z pomarańczą oraz migdałów. Wyszło pysznie!

Zresztą zobaczcie i wypróbujcie sami :-)!

101_12251

101_12211

101_12261

101_12191

Składniki:

3 łyżki płatków owsianych górskich

1 szklanka soku pomarańczowego 100%

pół pomarańczy

kilka migdałów

1 garstka żurawiny

2 łyżeczki wiórek kokosowych

1 łyżeczka płynnego miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Do rondelka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy płatki oraz jedną łyżeczkę wiórek, zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy płatki pod przykryciem ok 5 minut. Wyłączamy grzanie i odstawiamy płatki do napęcznienia, na ok pół godziny albo dłużęj. Po tym czasie przekładamy naszą pomarańczową owsiankę do miseczki, dodajemy pokrojoną w trójkąciki pomarańczę, wrzucamy żurawinę (wcześniej sparzoną wrzątkiem), posiekane migdały (przez noc moczone w wodzie)*, oraz posypujemy 1 łyżeczką wiórków kokosowych. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko, polewamy owsiankę niewielką ilością miodu.

 Smacznego!

 

* Wszystkie Orzechy oraz pestki należy przed spożyciem moczyć w wodzie. Zawierają one w sobie inhibitory enzymów, których zadaniem jest zabezpieczenie przed przedwczesnym kiełkowaniem. Inhibitory te w organizmie blokują enzymy trawienne, w związku z czym cenne substancje zawarte w orzechach zostaną wchłonięte jedynie w 40%. Moczenie spowoduje, że wchłoniemy ich 100%. Namoczone orzechy będą także łatwiej strawne, co ma znaczenie zwłaszcza dla osób z chorobami przewodu pokarmowego.

Orzechy najlepiej zalać wodą na noc. Nie wszystkie orzechy wymagają nocnego moczenia, niektóre, na przykład orzechy nerkowca wystarczy moczyć jedynie 2 godziny, aby cenne substancje w nich zawarte zostały wchłonięte w 100 %.

Orzechy są źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega 3, zawierają także spore ilości białka (najwięcej orzechy ziemne i migdały), błonnika, tryptofanu, witamin (zwłaszcza z grupy B, witaminę E) oraz składników mineralnych (żelaza, cynku, wapnia, magnezu, fosforu i potasu).

Warto o tym pamiętać i moczyć orzechy, aby przyswoić wszystko to, co w nich najlepsze, a znając wartości odżywcze orzechów, wiemy że jest co przyswajać ;-).

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci