Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Fit owsiane ciasteczka z ziarnami sezamu i siemienia o cynamonowej nucie! (Bez mąki, jajek i cukru)

anetachwiej

Ciasteczka owsiane z ziarnami sezamu i siemienia są bardzo zdrowe, nie zawierają cukru, posłodziłam je syropem klonowym, nie zawierają mąki, ani jajek. Składają się zaledwie z kilku składników, są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu! Ciasteczka są lekko kruche i bardzo delikatne, rozpływają się w ustach, Sprawdzają się zawsze i wszędzie, w domu, w pracy, w szkole, na spacerze... ;-) i smakują dzieciakom, nawet roczne bąble się nimi zajadają ;-). Dla dzieci, które nie przepadają za ziarenkami polecam wersję ciasteczek owsianych bez sezamu i siemienia, lub z dodatkiem roztopionej czekolady! Ciastka po ostygnięciu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, najlepiej gorzką, z czekoladą smakują również wyśmienicie, a może nawet lepiej, szczególnie dla czekoladoholików :-).

 101_1502

101_1512

101_1493

101_1509

Składniki na ok 15-17 ciasteczek:

150 g płatków owsianych górskich

100 g masła

70 g syropu klonowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu

kilka kropelek olejku rumowego (opcjonalnie)

ziarna sezamu i ziarna siemienia lnianego złotego do posypania

 

Wykonanie:

Płatki należy bardzo drobno rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie do rozpuszczonego masła dolać syrop klonowy. Suche składniki wymieszać i połączyć z mokrymi, ponownie wymieszać, Powstałą masę umieścić na ok. 45 minut w lodówce, Po tym czasie uformować z masy rulon, który należy podzielić na równe części (ok 0,5 cm), Z każdej części uformować kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można również pominąć robienie rulonu, i od razu urywać kawałki ciasta, uformować kulkę i spłaszczać. Gdyby ciasto się kleiło można przed formowaniem ciastek, zwilżyć delikatnie dłonie w wodzie. Ciastka posypujemy ziarenkami. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, Na początku ciasteczka są miękkie ale podczas stygnięcia lekko twardnieją. Przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Szybka Pizza] *.internetdsl.tpnet.pl

    Świetnie wyglądają :) I są w miarę proste do zrobienia - uwielbiam takie przepisy!

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci