Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Sałatka z kuskusem i tofu!

anetachwiej

Wszelkiego rodzaju kasze stale goszczą u nas w domu. Pierwsze miejsce zajmuje oczywiście słynna kasza jaglana, ale również biała kasza gryczana niepalona, kasza jęczmienna czy kuskus. Przyznam się, że tę ostatnią z nich trochę zaniedbałam w ostatnim czasie, więc postanowiłam przygotować z niej sałatkę.

Kuskus to kaszka, która nadaje się zarówno do dań obiadowych jak i deserowych. Jej przygotowanie jest niezwykle proste, kuskus wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Ma dużo błonnika, więcej białka niż kasza perłowa lub ryż. Warto pamiętać, iż jest to białko niepełnowartościowe, powinno więc łączyć się kuskus z produktami mięsnymi lub mlecznymi, aby organizm mógł je w pełni wykorzystać. Kuskus powinno się spożywać z produktami bogatymi w witaminę C – to zwiększy przyswajalność żelaza. Kaszka ta jest lekkostrawna, może być spożywana przez osoby cierpiące na dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, gdyż nie podrażnia żołądka.

A teraz czas na sałatkę, lekką pyszną i pożywną! ;-)

101_0051

 Składniki na 1 dużą porcję:

3 łyżki suchej kaszy kuskus

50g serka tofu

1 pomidor

1/2 małej cebulki (u mnie szalotka)

3 łyżki kukurydzy

6 czarnych oliwek

garść natki pietruszki

2-3 łyżki oliwy

1 łyżeczka kremu z octu balsamicznego

sok z połówki cytryny

sól, pieprz do smaku

pół łyżeczki mieszanki ziół śródziemnomorskich

wrzątek

Wykonanie:

Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzątkiem ok 0,5 cm nad poziom kaszy, solimy, (u mnie spora szczypta soli), mieszamy łyżką, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na ok 5-10 minut.

Następnie przygotowujemy sos do polania: w małej miseczce dokładnie mieszamy oliwę, sok z cytryny i krem z octu balsamicznego.

Gdy kasza napęcznieje (po ok 5 minutach) mieszamy ja widelcem i przekładamy do większego naczynia. Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy, ser tofu również kroimy w kostkę, szalotkę kroimy w piórka i wszystko wrzucamy do kaszy. Następnie dodajemy kukurydzę, pokrojone oliwki, posiekaną natkę pietruszki. Całość posypujemy ziołami i delikatnie oprószamy pieprzem, najlepiej grubo mielonym i polewamy sosem. Sałatkę dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut do lodówki aby smaki się przegryzły, albo od razu zajadamy ;-)

Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci