Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Dyniowe muffinki z białą czekoladą!

anetachwiej

Sezon na dynię trwa w najlepsze! Uwielbiam ten czas, ponieważ z dyni można wyczarować naprawdę wiele ciekawych i pysznych dań.

Na blogu pojawiła się już kokosowa zupa krem z dyni, sos dyniowy, a tym razem proponuję to warzywo w wersji na słodko, a mianowicie dyniowe muffinki z dodatkiem białej czekolady. Muffiny te smakują znakomicie, są słodkie, delikatnie wilgotne w środku i lekko chrupiące z zewnątrz, mają też cudny, pomarańczowy kolor! Biała lekko roztopiona czekolada nadaje muffinom oryginalnego smaku i świetnie komponuje się z dynią!

 100_9754100_9767

Składniki:

2 szklanki mąki (dałam mąkę orkiszową typ 700)

1/2 szklanki ksylitolu lub cukru

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki oliwy z oliwek

pół szklanki wody

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

6 łyżek wrzątku

1 szklanka pure z dyni* (u mnie hokkaido). Najlepiej jeśli przygotujemy sobie pure wcześniej, ja zawszę robię większą ilość i mrożę porcje w plastikowych pojemniczkach, a kiedy potrzebuję wyciągam na noc z zamrażalki, wkładam do lodówki i rano mam odmrożone, gotowe pure.

tabliczka białej czekolady (u mnie wedel)

Wykonanie:

W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek, soda, ksylitol/cukier) w drugiej misce łączymy mokre składniki (oliwa, woda, pure z dyni, siemię lniane zaparzone). Siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po tym czasie dodajemy do składników mokrych, dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, ponownie mieszamy, tym razem już nie tak dokładnie, tylko aby nie było widać mąki, mogą być nawet widoczne grudki. Zbyt dokładne mieszanie powoduje ze muffinki wychodzą zbite i twarde. Do powstałej masy dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę białą czekoladę, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, i wlewamy do foremek na muffiny (u mnie 12 foremek). Pieczemy ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Smacznego !!

* pure z dyni to nic innego jak pokrojona na kawałki dynia (bez gniazd nasiennych), upieczona w piekarniku i zmiksowana na gładki mus. W przypadku Hokkaido nie ma potrzeby ściągania skórki po upieczeniu!

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • Gość: [agd] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zgadzam się! :) Dynia kojarzy mi się głównie z jesienią, ale tak po prawdzie jak tylko szykuje się jakiś chłodniejszy wieczór, to robię dyniowe kremy, zupy lub ciasta. Ale nigdy nie łączyłem dyni z czekoladą, a co dopiero białą! Plus widzę, że również nie używasz mąki pszennej, więc przepis na pewno wypróbuję :)

  • anetachwiej

    Dynia z białą czekoladą komponuje się naprawdę wyśmienicie! szczerze polecam i czekam na wiadomość jak smakowały muffinki? :-) pozdrawiam!

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci