Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Caprese na bogato!

anetachwiej

Kuchnia śródziemnomorska, lekka i pachnąca słońcem, uwielbiam ją, szczególnie latem, kiedy jest dostęp do świeżych warzyw i owoców! Włoska sałatka caprese jest prosta, nieskomplikowana i składa się dosłownie z trzech składników a swym smakiem zachwyca! Połączenie słodkich pomidorków, sera mozzarella i bazylii, oraz aromatycznej oliwy robi swoje! Nic więcej jej nie potrzeba!

Ja odważyłam się dziś tę sałatkę troszkę przekombinować, dodałam kilka składników, które akurat były w lodówce i aż prosiły się aby je przygarnąć w sałatce ;-), tak też zrobiłam i wyszła caprese na bogato, równie pyszna jak ta oryginalna :-).

Składniki na 2 porcje:

1 kulka sera mozzarella (u mnie di bufala)

kilkanaście pomidorków koktajlowych (najlepiej kolorowych)

kiełki brokuła - ilość zależy od preferencji, jak kto lubi (u mnie mniej więcej 1 garść)

4 suszone pomidory z zalewy

10-15 sztuk oliwek zielonych

sól, pieprz grubo mielony do smaku

zioła dalmatyńskie do smaku (mogą być też prowansalskie)

kilkanaście listków bazylii (u mnie tajska)

Bazylię tajską używałam  po raz pierwszy, ma ciekawy wyrazisty i lekko cytrusowy smak, w sałatce sprawdziła się super!

oliwa z oliwek

Wykonanie:

pomidorki kroimy na połówki, wrzucamy do miski, dodajemy ser mozzarella podarty w mniejsze kawałki (można pokroić w kostkę, ale osobiście wolę podarte kawałki ;-), dodajemy oliwki, kiełki, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki suszone, listki bazylii, wszystko doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i ziołami, polewamy oliwą (ja lubię sałatkę obficie skropioną oliwą), mieszamy i podajemy! Pycha :-)

W planie miałam jeszcze posypać sałatkę delikatnie podprażonym sezamem, ale ostatecznie zapomniałam ;-)!

Smacznego!

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci