Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Kokosowo-brzoskwiniowy pudding Chia!

anetachwiej

Nasiona Chia nazywane "superfoods"  są jedną z najbogatszych w wartościowe składniki odżywcze jedzeniem na świecie. Są pełne błonnika, białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz różnych mikroelementów. Do niedawna nie miałam pojęcia co to takiego jest "CHIA", nie wzbudziły we mnie też szczególnego zainteresowania, dopóki ich nie spróbowałam. Nasionka te są naprawdę rewelacyjne, można je dodać prawie do wszystkiego, do jogurtów, ciast, warzyw, czy dań z ryżu, można je jeść na surowo, namoczone w soku, jako dodatek do kaszek i deserów, lub dodane do pieczywa . Ze względu na ich zdolność do wchłaniania wody i tłuszczu, mogą być stosowane do zagęszczania sosów. Nasiona chia są nazywane "superfoods"  i rzeczywiście są godne tego terminu. Więcej o tych nasionkach znajdziecie wkrótce na blogu w zakładce "Ciekawostki kulinarne".

A dziś prosty przepis na kokosowo-brzoskwiniowy deser chia!

100_9230

Składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje:

1 szklanka mleczka kokosowego

2 małe brzoskwinie

2 łyżki nasion chia

1-2 łyżki syropu klonowego lub miodu

wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:

Nasiona chia i syrop (miód) dokładnie mieszamy z mleczkiem kokosowymi (np. w słoiku), odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy chia z mleczkiem. Brzoskwinie kroimy w kostkę lub półksiężyce i przekładamy do szklanek naprzemiennie z brzoskwiniami (u mnie to wyglądało mniej więcej tak: 2 łyżki puddingu, pokrojone brzoskwinie i ponownie 2 łyżki puddingu i owoce), oczywiście każdy może to zrobić po swojemu :-). Całość dekorujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego !

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci