Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Jabłkowo-cynamonowe batoniki owsiane, al'a szarlotka!

anetachwiej

Naszło mnie dziś wieczorem na szarlotkę...ale po pierwsze nie miałam wszystkich potrzebnych składników, a po drugie, nie oszukujmy się, przy moich dwóch żywiołach zrobienie ciasta, które jest chociaż odrobinę praco- i czasochłonne, to nie lada wyczyn, więc odpuściłam, ale nie do końca... pomyślałam, że zrobię coś szybkiego, coś pysznego i pachnącego tak jak szarlotka! Padło na batoniki owsiane o smaku szarlotki :-). Robiłam je po raz pierwszy... i wymyślając przepis w głowie zastanawiałam się czy oby na pewno wyjdą tak jak chcę... jabłkowo, cynamonowo, pysznie... i wyszły przepysznie!

100_94661

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich

1 garść orzechów włoskich

1 mała garść rodzynek

1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach

1 jabłko (u mnie antonówka)

1 łyżeczka cynamonu

1  łyżka oleju kokosowego

20 ml wody

2-3 łyżki miodu

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Płatki owsiane, orzechy wrzucamy do kielicha blendera i miksujemy drobno ale nie na pył i przekładamy do miski. Następnie wrzucamy do blendera obrane jabłko i blendujemy je na gładki mus. Do zmiksowanych płatków i orzechów dodajemy pozostałe składniki: mus z jabłka, rodzynki ( wcześniej sparzone wrzątkiem), siemię lniane, cynamon, olej kokosowy, wodę, miód, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 35 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 st. Po tym czasie wyjmujemy keksówkę z naszą "owsianą szarlotką", studzimy i kroimy w batoniki!. Najlepiej smakują lekko ciepłe! Batoniki możemy przechowywać w lodówce do 3-5 dni.

Smacznego ! :-)

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci