Menu

Pichcimy z Alą

Przepisy na proste, szybkie a przy tym smaczne i zdrowe dania.

Czekoladowe muffiny wegańskie z cukinią !

anetachwiej

Muffinki, kto ich nie lubi?, my je uwielbiamy i pieczemy bardzo często, bo są pyszne i szybciutkie w wykonaniu ;-). Poza tym z muffinami można wspaniale eksperymentować, wystarczy tylko zamieniać dodatki, aby otrzymywać coraz to nowe muffinkowe smaki :-).

Cukinia, na nią teraz sezon w pełni więc ją trzeba jeść ! :-) jak nie w leczo to bynajmniej w muffinkach ! Dziwnie brzmi, ale pasuje znakomicie, jest praktycznie niewyczuwalna a nadaje ciastu puszystość i delikatność. Ostatnio polubiłam wypieki wegańskie, gdzie jajka zastępuję zaparzonym siemieniem lnianym, dzięki któremu ciasto ma delikatną, elastyczną jak gąbeczka strukturę, naprawdę polecam, warto spróbować!

100_90711

Składniki:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzidła

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

1/2 szklanki oliwy z oliwek

3/4 szklanki wody

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

6 łyżek wrzątku

1 szklanka startej na drobnych oczkach cukinii.

Wykonanie:

W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, proszek, soda, cukier, kakao), w drugiej misce łączymy mokre składniki (oliwa, woda, siemię lniane zaparzone). Siemię zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po tym czasie dodajemy do składników mokrych, dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Wymieszane składniki mokre wlewamy do suchych, ponownie mieszamy, tym razem już nie tak dokładnie, tylko aby nie było widać mąki, mogą być nawet widoczne grudki. Zbyt dokładne mieszanie powoduje ze muffinki wychodzą zbite i twarde. Do powstałej masy dodajemy cukinie, całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, i wlewamy do foremek na muffiny (u mnie 12 foremek). Pieczemy ok 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podajemy posypane cukrem pudrem, ewentualnie polane lukrem (ładnie wygląda na czarnych muffinkach).

Smacznego !! :-)

 

 

 

 

© Pichcimy z Alą
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci